donderdagmiddag word ik om 13.00u in Gouda verwacht voor het Sentinel node onderzoek.

Het doel is het opsporen van de sentinel node(s), ook wel poortwachtersklier of schildwachtklier genoemd. Dit is de eerste lymfklier waar de lymfevaatjes uitmonden, vanuit het gebied waar het melanoom zich bevond. Met het blote oog is deze klier niet van de andere lymfeklieren te onderscheiden. Het kan zijn dat er meer dan één sentinel node wordt gevonden in één lymfkliergebied. Het is ook mogelijk dat er meerdere sentinel nodes zijn, in verschillende lymfkliergebieden. Bij mij zou dat de knieholte en/of de linkerlies kunnen zijn.

Om te zorgen dat de chirurg vrijdag tijdens de operatie de schildwachtklier makkelijk kan herkennen, wordt deze zichtbaar gemaakt met een licht-radioactieve stof. Deze stof wordt daarom donderdag (de dag vóór de operatie) op de afdeling Nucleaire Geneeskunde van het Groene Hart Ziekenhuis geïnjecteerd in mijn voet. De radioactieve stof heeft enige tijd nodig om zich via de lymfebanen naar de schildwachtklier te verplaatsen. De periode tussen de injectie en het maken van de scans hoef ik niet op de afdeling door te brengen. Wel is het belangrijk dat ik tijdens de drie uur wachttijd regelmatig beweeg zodat de vloeistof zich goed verspreidt en de schildwachtklier goed zichtbaar wordt tijdens het onderzoek.

Met behulp van een speciale camera, de gammacamera, worden opnamen gemaakt om te bepalen door welke lymfeklier(en) de radioactieve stof is opgenomen. Dit is de schildwachtklier. Dat er een klier zichtbaar wordt, betekent niet dat er een uitzaaiing in de klier aanwezig is. Soms wordt de plaats van de schildwachtklier met watervaste stift op de huid gemarkeerd, zodat de chirurg tijdens de operatie kan zien waar de schildwachtklier zich ongeveer bevindt. Het is belangrijk voor de kwaliteit van het onderzoek dat ik stil blijf liggen. De Nucleair Geneeskundige beoordeelt de opnamen van de scan en geeft een afdruk van de opnamen mee. Deze lever ik de dag erna in voor de operatie.De licht-radioactieve stof die wordt geïnjecteerd is Technetium en dit zal ik later gewoon uitplassen met een blauwe kleur. De dosis die ik krijg, is zo laag mogelijk. Daardoor is het gelukkig ongevaarlijk voor mezelf of mijn omgeving.

Tijdens de operatie wordt ook de sentinal node verwijderd. Het verwijderde klierweefsel wordt opgestuurd naar het laboratorium voor verder onderzoek op de aanwezigheid van eventuele uitzaaiingen. Dit onderzoek gebeurt door de patholoog en duurt enkele dagen. Na de operatie van vrijdag (waarover in een volgend blog meer) zal het dus opnieuw wachten worden op de uitslag en natuurlijk herstellen!

Facebook Comments Box