Seizoen 2, aflevering 1B: Kut

Wie mij kent weet dat schelden niet mijn ding is. Vandaag moet het echter toch even. Kut.

Silvia roept ons een kwartier te vroeg binnen. Te vroeg. Dat kan dus ook. Geen goed teken, denk ik als ik achter haar aanloop. We zitten nog maar net als ze gelijk de boodschap brengt. Geen goed nieuws, er zijn nieuwe uitzaaiingen gevonden in het biopt. Bam. Ik had me er op ingesteld maar toch hoopte ik zo dat het vals alarm was. Rutger pakt mijn hand. In het komende half uur krijgen we heel veel informatie over ons heen. Van Akkooi komt erbij en vertelt alles rustig. Er zijn drie manieren waarop melanoomkanker uitzaait. Via de huid, via de lymfen en via het bloed. Het is nu bij mij opnieuw via de lymfen uitgezaaid. Kwaadaardige cellen hebben zich in de lymfeklieren vermeerderd. Daarom krijg ik nu toch de liesklierdissectie. Vorig jaar mocht ik kiezen of ik dit wilde of wilde afwachten. Het had nog jaren kunnen duren voor uitzaaiingen zich openbaarden, of wellicht zouden ze nooit komen. Helaas heeft het maar een jaar geduurd. De diepe onderbuikklieren, liesklieren en bovenbeenklieren aan de linkerkant worden allemaal verwijderd. Een zware operatie met twee incisies, één in mijn buik (door mijn buikspieren heen) en één in mijn been. Ik krijg maar liefst én een narcose én een ruggeprik. Door de epiduraal kunnen ze dan nog pijn stillen want er schijnt nogal wat pijn bij te komen kijken. Ik mag rekenen op 5 dagen opname en daarna twee weken absolute rust, hoogstens ‘scharrelen’. De kans op wondinfectie is 56%.

Voordat ik geopereerd wordt gaan ze eerst kijken of er nog zichtbare andere uitzaaiingen zijn. Daarom wordt er binnen twee weken een PET-scan van mijn lichaam en een MRI van mijn hersenen gemaakt. Als ze hier iets op zien wordt het plan weer anders, maar dat zien we wel als het zover is. Hopen dat de scans goed zijn. Ondertussen wordt de operatie gepland en mag ik aanstaande vrijdag al naar de anesthesist. Bij het afsprakenbureau krijg ik een hele batterij aan afspraken. Voor de MRI en de PET-scan zal ik zo snel mogelijk ingepland worden, daar word ik over gebeld. Ik heb ook al een afspraak voor de fysiotherapeut en de verpleegkundige.

Hoe het met de blijvende schade zal zijn is moeilijk te voorspellen. In elk geval zal het herstel veel tijd vergen. Of we onze vakantie moeten annuleren?  Het antwoord is ja.

Het is een stralende dag, 30 graden en zonovergoten. Met de kap eraf rijden we de file in. Stil van buiten maar van binnen gaat er heel veel door me heen. Naast me mijn steun en toeverlaat, mijn lief, die altijd bij me is en zal zijn. Samen gaan we er weer tegenaan.

Facebook Comments

32 gedachten over “Seizoen 2, aflevering 1B: Kut

 1. Beste Angelique, Wat een …bericht, je weet dat ik precies weet wat een impact dit heeft. Ik wens jou en je naasten heeeel veeeeel sterkte en moed toe. Lieve groet, Edwin Ridderinkhof.

   1. Ik heb je blog vanmiddag zitten lezen. Heel goed die positieve instelling, fijn om weer van je te horen.
    Ik zie je snel. Lieve groet, Edwin Ridderinkhof.

 2. Lieve Angelique en Rutger,
  Wat een……. bericht! Toch de operatie die je niet wilde. Heel veel sterkte voor jullie allen.

  Liefs, Anke

 3. Weet je Angelique…Het komt goed !

  En hoe klein je je ook soms moet voelen in tegenslag..paniek misschien wel..eenzaam ook
  ..Ondanks alle liefde en aandacht om je heen.
  Je bent zo ontiegelijk sterk.
  Jij, Angelique kan het en je gaat het doen.

 4. Ach lieve Angelique, Rutger en kinderen. Wat een vreselijk nieuws. We sturen jullie vanuit Frankrijk ladingen vol positieve energie en duimen dat het goed gaat komen. We leven met jullie mee! Dikke knuffel

 5. Pffft echt geen woorden voor! Alleen maar dat ik jullie onwijs veel sterkte wens! En alle kracht !!! Ook voor Lotte en de rest uiteraard !!!!! weet dat ik echt aan jullie denk, al ist op afstand

 6. Meisje lief, dus toch, balen , het lange moeilijke traject gaat nu ook voor jou beginnen. We houden contact, je ervaringsdeskundige.hihihi.

 7. Hoi Angelique en Rutger.

  Wat een vreselijke uitslag hebben jullie gekregen. Even schelden jn jullie situatie is heel begrijpelijk. Wij wensen jullie heel veel sterkte de komende tijd en duimen voor jullie dat de volgende onderzoeken een goede uitslag zullen hebben. Groetjes Egbert en Marga. ( wij kennen jullie van DWT)

 8. Wat een vreselijk nieuws zeg!
  Ik hoop dat je weer de kracht vindt om ook deze nieuwe tegenslag te verwerken. Heel veel sterkte
  Ivanka Maat

 9. Wat een rotbericht voor jou/jullie. We lezen altijd je stukjes en hopen dan op een positief bericht. Maar deze komt wel erg hard binnen.
  Heel veel sterkte!
  Raymond & Barbara Siliakus

 10. Ook ik zeg het maar even: KUT, en dat is nog zacht uitgedrukt..;-(
  Lieve Angelique, veel sterkte in deze zware tijd…Ik denk aan je..Dikke knuffel!!!!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *