Wie mij kent weet dat schelden niet mijn ding is. Vandaag moet het echter toch even. Kut.

Silvia roept ons een kwartier te vroeg binnen. Te vroeg. Dat kan dus ook. Geen goed teken, denk ik als ik achter haar aanloop. We zitten nog maar net als ze gelijk de boodschap brengt. Geen goed nieuws, er zijn nieuwe uitzaaiingen gevonden in het biopt. Bam. Ik had me er op ingesteld maar toch hoopte ik zo dat het vals alarm was. Rutger pakt mijn hand. In het komende half uur krijgen we heel veel informatie over ons heen. Van Akkooi komt erbij en vertelt alles rustig. Er zijn drie manieren waarop melanoomkanker uitzaait. Via de huid, via de lymfen en via het bloed. Het is nu bij mij opnieuw via de lymfen uitgezaaid. Kwaadaardige cellen hebben zich in de lymfeklieren vermeerderd. Daarom krijg ik nu toch de liesklierdissectie. Vorig jaar mocht ik kiezen of ik dit wilde of wilde afwachten. Het had nog jaren kunnen duren voor uitzaaiingen zich openbaarden, of wellicht zouden ze nooit komen. Helaas heeft het maar een jaar geduurd. De diepe onderbuikklieren, liesklieren en bovenbeenklieren aan de linkerkant worden allemaal verwijderd. Een zware operatie met twee incisies, één in mijn buik (door mijn buikspieren heen) en één in mijn been. Ik krijg maar liefst én een narcose én een ruggeprik. Door de epiduraal kunnen ze dan nog pijn stillen want er schijnt nogal wat pijn bij te komen kijken. Ik mag rekenen op 5 dagen opname en daarna twee weken absolute rust, hoogstens ‘scharrelen’. De kans op wondinfectie is 56%.

Voordat ik geopereerd wordt gaan ze eerst kijken of er nog zichtbare andere uitzaaiingen zijn. Daarom wordt er binnen twee weken een PET-scan van mijn lichaam en een MRI van mijn hersenen gemaakt. Als ze hier iets op zien wordt het plan weer anders, maar dat zien we wel als het zover is. Hopen dat de scans goed zijn. Ondertussen wordt de operatie gepland en mag ik aanstaande vrijdag al naar de anesthesist. Bij het afsprakenbureau krijg ik een hele batterij aan afspraken. Voor de MRI en de PET-scan zal ik zo snel mogelijk ingepland worden, daar word ik over gebeld. Ik heb ook al een afspraak voor de fysiotherapeut en de verpleegkundige.

Hoe het met de blijvende schade zal zijn is moeilijk te voorspellen. In elk geval zal het herstel veel tijd vergen. Of we onze vakantie moeten annuleren?  Het antwoord is ja.

Het is een stralende dag, 30 graden en zonovergoten. Met de kap eraf rijden we de file in. Stil van buiten maar van binnen gaat er heel veel door me heen. Naast me mijn steun en toeverlaat, mijn lief, die altijd bij me is en zal zijn. Samen gaan we er weer tegenaan.

Facebook Comments Box